ania: dzialania na ulamkach zwyklych 4 5/7=3 ?/7 ,10 3/10=9 ?/10 ,4 4/17=3 ?/17 , 4 2/3=?/3 ,3
3/4=?/3 ,7 3/5=?/5 ,13=?/3
16 wrz 17:48
Kasia: 4 5/7=3 12/7
10 3/10=9 13/10
4 4/17=3 21/17
4 2/3=14/3
7 3/5=38/5
13=39/3
16 wrz 17:57
Mycha: 4 5/7= 3 5/7 +7/7= 3 12/7
10 3/10= 9 13/10
4 4/17= 3 21/17
4 2/3=14/3
3 3/4= 11,25/3
7 3/5= 38/5
13=39/3
16 wrz 18:00
Kasia: 3 3/4= 11,25/3
16 wrz 18:08
Mycha: zauwaz
3 3/4= 15/4= (3/4*15)/3= 11,25/3
16 wrz 18:11
Kasia: ale zapis jest w ułamku zwykłym i dziesiętnym zarazem,a przecież tak nie można hm...
16 wrz 18:12
Mycha: a w druga strone
11,25/3= 11,25*(1/3)= (11 1/4)*(1/3)=(45/4)*(1/3)=15/4= 3 3/4
16 wrz 18:13
Kasia: ogólnie wynik ok,ale ten zapis ułamka dziesietnego w zwykłym mi nie pasuje...
16 wrz 18:13
Mycha: ewentuanie mozna to zrobic tak
(11 1/4)/3
16 wrz 18:14
Mycha: wg mnie co to za roznica. zawsze mozna z jednego przejsc w drugi
16 wrz 18:15
Kasia: Ty potrafisz przejść

ale zauważ po zadaniu,że osoba która go podaje raczej może tego
nie wiedzieć...
16 wrz 18:18
Mycha: patrzac na te zadanie wydaje mi sie ze ania zle podala ten przyklad bo reszta bez
problemu sprowadza sie do ulamka a tutaj troche trzeba zrobic
16 wrz 18:21
Kasia: też mi się wydaje,że coś z tym przykładem nie tak
16 wrz 19:45