Prosze o sprawdzenie
Nie lubie Matmy: Siema

moze mi ktos sprawidzić to zadanie?
Turysta pokonał pieszo trasę długości 30km z miejscowości A do miejscowości B ze stałą
prędkością. Rowerem poruszałby się szybciej o 9km/h większa i przybyłby do celo o 3 godziny
wczesniej wyznacz prędkośc marszu turysty i czas przejscia drogi.
vt=30
(v+9)(t−3)=30
vt=30
vt−3v+9t−27=30
t=
30v
−3v+9*
30v−27=0
t=
30v
−3v+
270v−27=0 /*v
−3v
2+270−27v=0
Δ=729−4*(−3)*270=3969
√Δ=63
v1= −15<0 sprzeczne
v2=6
dobrze to zrobilem?
9 kwi 22:55
Nie lubie Matmy: zapomnialem o tym że T=306=5
9 kwi 22:59
Nie lubie Matmy: Oraz mam problem w drugm zadaniu
Dwaj turyści przebyli tę samą trasę o długości 15km. Drugi turysta szedł z prędkością o 1km
mniejsza niż pierwszy ,przez tco trasę pokonał w czaie o 1godz i 15 min dluższym niz pierwszy
turysta. Oblicz srednia prędkośc pierwszego turysty.
vt=15
(v−1)(t+1.15)=15 tą godzine mam tak zapisac czy w ułamku czy w jaki sposób bo jak licze to
nie wychodzi mi normalny pierwiastek ..
9 kwi 23:10
jikA:
Na przyszłość spójrz czy możesz sobie uprościć jakoś równanie.
| | 1 | |
−3v2 − 27v + 270 = 0 / * − |
| |
| | 3 | |
v
2 + 9v − 90 = 0
Δ = 81 + 360
√Δ = 21
9 kwi 23:10
jikA:
Jak byś minutę zamienił na godzinę? Ile minut ma godzina?
9 kwi 23:12