Trygonometria
Robert: Tym razem trygonometria:
cos60°/(1+sin60°)=1/tg30°
i wiem że 1/tgα=ctgα
to mam
cos60°/(1+sin60°)=ctg30° i podstawiam wartości spisując z tablic:
1/2 / (1+√3/2) = √3
w odp jest że ma wyjść 2, i nie daje rady.
9 kwi 22:34
Włóczykij: to co przepisałeś to jest bardziej zadanie 'udowodnij tożsamość', jak ma Ci wyjść 2?
Podaj całe polecenie, sprawdź czy przykład dobrze przepisany.
9 kwi 22:41
Robert: Zadanie:
Oblicz wartość wyrażenia
9 kwi 22:54
Ajtek:
Pokaż obliczenia

.
9 kwi 22:56
Robert: mi inaczej nie chce wyjść jak 6+15√3 / 12
9 kwi 23:01
Robert: a wychodzi 2 ?
9 kwi 23:01
Ajtek:
Chyba powinno

.
9 kwi 23:03
Włóczykij: Jeżeli 'oblicz wartość wyrażenia' to pewnie w oryginale nie ma znaku równości tylko plus albo
minus...
9 kwi 23:07
Ajtek:
To też fakt.
9 kwi 23:08
9 kwi 23:08
Robert: zostawiam 1/tg30 − bo czy to zmienie czy nie to lipa
1/2 / (1+
√3/2) + 1/(
√3/3) = 1/2 / ((2+
√3)/2) + 3/
√3= 1/2 * (2+
√3)/2 + 3/
√3 =
(2+
√3)/4 + 3/
√3 no i dalej do wspólnego mianownika 4
√3 i usunięcie niewymierności z
mianownika na koniec i 2 nie wychodzi
9 kwi 23:11
Ajtek:
Oj coś nie tak jest.
9 kwi 23:17
Robert: aaa to bedzie 2/2√3 ? 'd
9 kwi 23:24
Ajtek:
Zapisz poprawnie

.
9 kwi 23:25
Robert: 1/(2+√3)
9 kwi 23:28
Ajtek:
Już lepiej, działaj dalej

.
9 kwi 23:29
Robert: no i jestem w domu

dziękuje
9 kwi 23:33
Ajtek:
Powodzenia

.
9 kwi 23:34
Robert: urzędujesz jeszcze jakiś czas?
9 kwi 23:34
Ajtek:
Jakiś bliżej nieokreślony na pewno. Ale zaraz mogę zniknąc spać

.
9 kwi 23:35
Robert: Pora już słuszna
9 kwi 23:35
Ajtek:
Moja rada dla Ciebie: włącz myslenie i nie rób głupich błędów
9 kwi 23:38
GAJCYK: tożsamości
sinα + cosα = 7/13 ( α jest kątem rozwartym)
sinα − cosα= (?)
10 kwi 22:24