Szybko Proszę!
rysio: Zdarzenia losowe są zawarte w Ω oraz P(AuB')=0,2. Wykaż, że P(A'uB)≥0,8.
9 kwi 22:22
annie: jak to rozwiązać?
9 maj 17:33
annie: proszę pilne
9 maj 17:56
xyz: Zacznij od rysunku moze cos bedzie widac, teraz mi sie nie chce robic, mzoe pozniej zerkne
9 maj 17:59
PW: P(A∪B')=0,2
więc
P(A)≤0,2,
zatem
P(A')=1−P(A)≥1−0,2=0,8
i tym bardziej
P(A'∪B)≥0,8.
"więc" wynika z faktu, że A⊂A∪B, "tym bardziej" z faktu, że A'⊂(A'∪B), mówiąc po chłopsku w obu
wypadkach korzystamy z faktu, że "większy" zbiór ma większe prawdopodobieństwo.
9 maj 18:43
annie: dzięki
9 maj 18:44