Sabina: Rozwiąż równanie :
(5−x)x3−4x2+x+6=1
9 kwi 21:44
jikA:
1o
x3 − 4x2 + x + 6 = 0 ∧ 5 − x ≠ 0
2o
5 − x = 1
3o
5 − x = −1 i dla tego argumentu wartość x3 − 4x2 + x + 6 musi być parzysta.
9 kwi 22:12
sabcia: dlaczego porównujemy 5−x do 1 lub −1?
9 kwi 22:32
jikA:
A ile to jest 1 do jakieś potęgi?
9 kwi 22:34
sabcia: no 1, w pierwszym przypadku x wyjdzie 3 lub 3 lub −1, w drugim x=4 a w trzecim x=6 i x=2 ?
9 kwi 22:42
jikA:
Jak w trzecim przypadku Ci wyjdzie x = 2? W pierwszym też coś zamotałaś 3 lub 3?
9 kwi 22:45
sabcia: no, miało być 2 lub 3
9 kwi 22:49
sabcia: a w tym trzecim właśnie nie wiem jak to ma być
9 kwi 22:51
AGATKA: ZADANIE
Rzucamy dwa razy kostką. Prawdopodobieństwo otrzymania sumy równej co najwyżej 4 wynosi:
A. 6/36
B.7,36
C. 5/36
D 1/9.
9 kwi 22:52
Eta:
A)
9 kwi 22:54
AGATKA: mozesz podac jak to zrobiłas ?
9 kwi 22:55
Eta:
@
AGATKA
na przyszłość załóż nowy post! ( nieładnie wcinać się do cudzych postów
9 kwi 22:56
Ajtek:
AGATKA nie spamuj w innych wątkach.
Dobry wieczór
Eta 
.
9 kwi 22:57
Eta:
Witam
Ajtek
9 kwi 22:57
sabcia: jak to ma być w tym trzecim przypadku ?
i trzeba potem wziąć część wspólną z wszystkich trzech?
9 kwi 22:59
jikA:
Jaką część wspólną raczej sumę tych trzech przypadków. Napisałem jak musisz zrobić trzeci
przypadek.
9 kwi 23:02
sabcia: ahaa, już ogarniam, dzięki za pomoc jikA
9 kwi 23:05