`
Jarek: Ciąg określony wzorem ogólnym an= n
2−3n+2
a) stały b) rosnący c) malejący d)niemalejący
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego prawidłowa odpowiedź to D
irena_1:
Wykresem tego ciągu są punkty paraboli y=x
2−3x+2.
| | 3 | |
Wierzchołek tej paraboli ma pierwszą współrzędną p= |
| =1,5. |
| | 2 | |
Oznacza to, że dla x≥1,5 funkcja jest rosnąca.
Ale oznacza to równiez, że dla x=1 oraz x=2 funkcja ma tę samą wartość.
Czyli
a
1=a
2
i dla n>1 wyrazy ciągu są coraz większe.
wniosek− ciąg jest niemalejący