funkcja liniowa
Ula: Funkcja liniowa f której wykres przechodzi przez punkty A(1,3), B (2,−3) jest przestawiona
wzorem ?
a) f(x)= −2x+1
b)f(x)= 2x+3
c) f(x)= −x−3
d) f(x)= x−1
prosze o pomoc
9 kwi 21:35
PuRXUTM: najlepiej dla przećwiczenia zrobić tak
f(x)=ax+b
wiemy że f(1)=3 f(2)=−3 więc podstawiamy
3=a+b
−3=2a+b i wyliczamy
W tym konkretnym przypadku możesz po prostu podstawiać punkty do podanych odpowiedzi i
sprawdzać czy się zgadza
9 kwi 21:39
mala2:
y=ax+b
3=a+b...........|*(−1)
−3=2a+b
−−−−−−−−−
−3=−a−b
−3=2a+b
dodaję stronami
−6=a
a=−6
3=−6+b
9=b
y=−6x+9
9 kwi 21:53