pomocy :)
Minis: Okręgi O1(O1,6) oraz O2(O2,2−m) są styczne wewnętrznie. Wiedząc, że |O1O2|=7, oblicz m. Mam ze
wzoru |AB|=r1−r2| I co dalej z tym ?
9 kwi 21:09
camus: |O1O2|=7 i wiemy, że |O1O2|=|r1−r2| oraz r1 =6 i r2 = 2−m. Mamy znaleść m. Proponuję,
zauważyć, że |6−(2−m)|=7 i to rozwiązać.
9 kwi 21:14
Minis: Mógłbyś pomóc rozwiązać

Wybacz, dziś mój mózg nie pracuje, a muszę to zrobić
9 kwi 21:24
camus: |a| = b czyli
a=b lub a=−b
czyli
|6−2+m| = 7
|4+m|=7
4+m=7 lub 4+m=−7
teraz to pestka
9 kwi 21:27
Minis: Dzięki wielkie
9 kwi 21:33