Oblicz calke wprowadzajac wspolrzedne biegunowe
Ania: Oblicz calke wpowadzajac wspolrzedne biegunowe:
∫∫x2dxdy gdzie D: x2+y2≤2y
Jaki to bedzie obszar?
9 kwi 20:48
Ania:
x2+y2≤2y
x2+y2−2y +1≤1
x2+(y−1)2≤1
D: 0≤r≤1
o≤α≤2π Dobrze?
9 kwi 21:01
Krzysiek: a jakie podstawienie zrobiłaś(przechodzą na współrzędne biegunowe) ?
9 kwi 21:05
Ania: x=rcosφ
9 kwi 21:10
Krzysiek: a y=... ?
9 kwi 21:14
Ania: no wlasnie nie wiem czy y=rsinφ , jak i tak nie ma funkcji y w calce.
9 kwi 21:18
Krzysiek: to w takim razie źle.
wstaw do równania okręgu
x=rcosφ
y=rsinφ
i wylicz promień.
granice całkowania dla φ możesz z rysunku wyczytać.
9 kwi 21:20
Ania:
r2cosφ+r2sinφ≤2rsiφ
r2≤2rsinφ
r≤2sinφ
9 kwi 21:29
Krzysiek: r≥0
r∊[0,2sinφ]
obszar (koło) jest w I i II ćwiartce więc φ∊[0,π]
9 kwi 21:30
Ania: Czyli r bedzie : 0≤r≤2sinφ ? a dla φ: 0≤φ≤2π
9 kwi 21:30
Ania: dzieki za pomoc
9 kwi 21:36
Ania: dzieki za pomoc
9 kwi 21:36