wykaż że
xxx: pomożecie?
wykaż, że liczba √3 + 2√2 − √3 − 2√2 jest liczbą naturalną
9 kwi 20:43
bezendu: a wzory skróconego mnożenia zna
9 kwi 20:45
Eta:
(1+√2)2= 1+2√2+2= 3+2√2
(1−√2)2= 3−2√2
√a2=|a|
W= |1+√2|−|1−√2|= 1+√2−(−1−√2)= ..........= 2 €N
9 kwi 20:46
Eta:
Jasne,że "zna"
9 kwi 20:46
bezendu: W tą nie wątpię ale pytanie skierowane do użytkownika xxx
9 kwi 20:47
Janek191:
3 + 2 √2 = ( 1 + √2)2
3 − 2 √2 = ( 1 − √2)2
zatem
√ 3 + 2 √2 − √ 3 − 2 √2 = √( 1 + √2)2 − √ ( 1 − √2)2 =
= 1 + √2 − I 1 − √2 I = 1 + √2 − ( √2 − 1) = 1 + √2 − √2 + 1 = 2
9 kwi 20:48
Eta:
Ejjj
Janek191 
Wisisz mi "jabłko" za kasowanie podwójnych postów, które wysyłasz
9 kwi 20:51