Funkcja kwadratowa
mat-fiz: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = 2x2 − 3x +4
a). Wyznacz punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej o równaniu 2x − 3y +14 = 0
b). Dla jakich argumentów funkcja kwadratowa f przyjmuje wartości większe niż funkcja liniowa
g(x) = 2/3x + 14/3 ?
9 kwi 20:41
Janek191:
f(x) = 2 x
2 − 3 x + 4
a)
| | 2 | | 14 | |
2 x − 3 y + 14 = 0 ⇒ 3 y = 2 x + 14 ⇒ y = |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
| 2 | | 14 | |
| x + |
| = 2 x2 − 3 x + 4 |
| 3 | | 3 | |
| | 11 | |
2 x2 − |
| x − {2}{3} = 0 / * 3 |
| | 3 | |
6 x
2 − 11 x − 2 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −11)
2 − 4*6*(−2) = 121 + 48 = 169
√Δ = 13
więc
| | 2 | | −1 | | 14 | | 43 | |
y1 = |
| * |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 18 | |
y2 = |
| *2 + U{14}[3} = |
| = 6 |
| | 3 | | 3 | |
B = ( 2; 6 )
=============
9 kwi 21:03
Janek191:
Pomyłka − powinno być:
| | −1 | | 14 | | 1 | | 42 | | 41 | |
y1 = |
| + |
| = − |
| + |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 41 | |
więc A = ( − |
| ; |
| ) |
| | 6 | | 9 | |
B = ( 2; 6)
9 kwi 21:10
Janek191:
Pomyłka − powinno być:
| | −1 | | 14 | | 1 | | 42 | | 41 | |
y1 = |
| + |
| = − |
| + |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 41 | |
więc A = ( − |
| ; |
| ) |
| | 6 | | 9 | |
B = ( 2; 6)
9 kwi 21:10
Janek191:
b)
f(x) > g(x)
| | 2 | | 14 | |
2 x2 − 3 x + 4 > |
| x + |
| / * 3 |
| | 3 | | 3 | |
6 x
2 − 9 x + 12 > 2 x + 14
6 x
2 − 11 x − 2 > 0
Δ = 169
√Δ = 13
x
2 = 2
a = 6 > 0 , więc
| | −1 | |
f(x) > g(x) ⇔ x ∊ ( − ∞ ; |
| ) ∪ ( 2; + ∞ ) |
| | 6 | |
========================================
9 kwi 21:16
Michał: Sprowadźmy równanie prostej do postaci kierunkowej (y=ax+b):
2x−3y+14=0, y=23x+143
a) przyrównujemy obie funkcje do siebie:
2x2−3x+4=23x+143 / *3 − pozbywamy się ułamków
6x2−9x+12=2x+14
6x2−11x−2=0
Δ=121+48=169, √Δ=13
x1=11−1312=−16 ⇒ y=459
x2=11+1312=2 ⇒ y=6
Te punkty to (−16, 459) i (2, 6).
b) trzeba rozwiązać nierówność 2x2−3x+4>23x+143. Zrobiliśmy to już w podpunkcie a),
teraz wystarczy odczytać zbiór rozwiązań. Parabola ramionami do góry.
x∊(−∞, −16)∪(2, ∞)
9 kwi 21:24