Ostrosłupy
Magda: Kompletnie nie wiem, jak się zabrać za to.
1. Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 8 cm i jest
nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem o mierze 45 stopni. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokość ma długość 12 cm, a kąt nachylenia krawędzi
bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz pole
powierzchni bocznej i objętość tego ostrosłupa.
9 kwi 20:25
krystek:

| | 1 | |
8=H√2 i teraz IEOI=H= |
| h podstawy |
| | 3 | |
9 kwi 20:40
dero2005:

H = 12
a =
√l2 − H2 =
√(8√3)2 − 122 =
√192−144 =
√48 = 4
√3
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√(8√3)2 − (2√3)2 =
√192−12 =
√180 = 6
√5
P
b = 3*a*h
s = 3*4
√3*6
√5 = 72
√15
| | 3a2√3 | | 3*(4√3)2*√3 | |
Pp = |
| = |
| = 72√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | Pp*H | | 72√3*12 | |
V = |
| = |
| = 288√3 |
| | 3 | | 3 | |
9 kwi 21:05