pomoc
mala: Udowodnij, ze wilomian W(x)= x
4 −ax
3−ax−1 ma dokładnie 2 pierwiastki
W(x)=x
4 +x
3 +a
2x−a
4 ma dokładnie 2 pierwiastki.
mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć bo nie mam pojęcia jak to zrobić..
9 kwi 20:24
Eta:
x4−a4+x3+a2x= (x2+a2)(x2−a2) +x(x2+a2)=
W(x)= (x2+a2)(x2+x−a2)
dokończ........
9 kwi 20:33
mala: przyrównać do 0 ?
9 kwi 20:35
Eta:
tak
9 kwi 20:36
Michał: Na początek rozłóżmy wielomian na czynniki (poprzez grupowanie wyrazów):
W(x)=x4−1−ax3−ax
W(x)=(x4−1)−ax(x2+1)
W(x)=(x2−1)(x2+1)−ax(x2+1) − skorzystaliśmy ze wzoru skróconego mnożenia (różnica kwadratów)
W(x)=(x2+1)(x2−1−ax) − wspólny czynnik wyciągamy przed nawias, zatem:
x2+1=0 ∨ x2−ax−1=0
x2=−1 Δ=a2+4 − delta zawsze dodatnia, więc mamy dwa rozwiązania
x∊∅, bo nie znajdziemy liczby w zbiorze liczb rzeczywistych, która po podniesieniu do kwadratu
da liczbę ujemną.
9 kwi 20:38
mala: dzieuje
9 kwi 20:38