wyznacz dziedzinę funkcji
Pigwa: | | 1 | |
Siemka. Mam zadanie o treści: Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=√ x−2 + |
| . Robię |
| | 3x−9 | |
to tak:
x−2≥0 3x−9>0
x≥2 3x>9
x>3
Ale co dalej? Narysować parabolę? Wykres? Jaka będzie dziedzina?
9 kwi 19:58
matius: no w tym pierwszym dobrze bo pod pierwiastkiem nei może byc ujemna liczba ale w tym drugim
zamiast znaku > ma byc 3x=9 i zaznacz na osi
9 kwi 20:03
matius: no w tym pierwszym dobrze bo pod pierwiastkiem nei może byc ujemna liczba ale w tym drugim
zamiast znaku > ma byc 3x=9 i zaznacz na osi
9 kwi 20:03
krystek: x+2≥0 i 3x−9≠0
9 kwi 20:04
Pigwa: Czyli dziedziną będzie
D=R \ <3,+∞) ?
9 kwi 20:07
krystek:
9 kwi 20:08
Pigwa: Kurde ale napisałem wcześniej sorki za błąd

D= (3,+
∞)
9 kwi 20:10
Pigwa: aaaa ok . dzięki już wiem
9 kwi 20:10