Odcinki KL i MN są równoległe do podstawy AB trójkąta ABC, stosunek pól figur KLC,MNLK i ABMN w
podanej kolejności wynosi 1:8:7. Ob stosunek dł odcinków KL:MN:AB.
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
x− wspólna miara pola
PΔKLC=1x
PΔMNC=1x+8x=9x
PΔABC=1x+8x+7x=16x
| PΔKLC | 1x | 1 | 1 | ||||
= | = | =( | )2⇔ | ||||
| PΔMNC | 9x | 9 | 3 |
| 1 | ||
{ΔKLC∼ΔMNC w skali k= | ⇔MN=3|KL| | |
| 3 |
| PΔKLC | 1x | 1 | 1 | ||||
= | = | =( | )2⇔ | ||||
| PΔABC | 16x | 16 | 4 |
| 1 | ||
ΔKLC∼ΔABC w skali s= | ⇔AB=4*|KL| | |
| 4 |