Zadania
anny:
Witam, mam problem z zadaniami.
1. Jeżeli wartość wielomianu W(x)=2x
3 − 3x
2 + cx + 1 dla x= −1 wynosi 1, to wartość
współczynnika c jest równa: A.5 B. −5 C. 1 D. −1
2. Wartość wyrażenia log2 56 − log2 7 jest równa: A. 49 B. 8 C.4 D.3
3. Która z podanych funkcji jest malejąca? A.f(x)= (1/2)
−x B.f(x)=2
x C.f(x)=2
−x D.f(x)=
(4/3)
x
4.Liczba dodatnich wyrazów ciągu określonego wzorem ogólnym an=8−2/5n jest równa: A. 20 B.19
C.6 D.3
5. Liczba x, dla której liczby x−1,8,x+5 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, jest
równa: A. 6 B.5 C.4 D.−6 tutaj będzie 6?

6. Na lokatę miesięczną, której oprocentowanie w skali roku wynosi 3,6%, wpłacono 1000zł.
Jeżeli właściciel konta nie będzie dokonywał żadnych wpłat ani wypłat, to stan jego konta po
upływie dwoch lat można obliczyć ze wzoru: A. 1000x(1+36/1000)
24 B.1000x(1+36/1000)
2
C.1000x(1+3/1000)
24 D. 1000x(1+3/1000)
2
7. Prosta prostopadła do prostej o równaniu y=3/4x − 5 i przechodzący przez punkt (0,3) opisana
jest równaniem: A. y=3/4x+3 B.y=4/3x+3 C.y−−4/3x+4 D.y−−4/3x+3
8. W pewnym ciągu geometrycznym piąty wyraz jest równy 48, a szósty wyraz jest osiem razy
większy od wyrazu trzeciego. Oblicz iloraz i pierwszy wyraz tego ciągu.
9. Rozwiąż równanie 4x
4−16x
3=x(x−4)
10. Pewne dwa wielokąty są podobne. Jeden z nich ma pole trzy razy większe od pola drugiego
wielokąta, a obwód o 16 większy. Oblicz obwody tych wielokątów.
11. Dane są punkty A=(−1,0), B=(7,2). Na prostej o równaniu y−3 wyznacz taki punkt C, dla
którego trójkąt ABC ma najmniejszy obwód. Wykonaj rysunek pomocniczy. Z góry dziękuję za
pomoc.