Funkcja kwadratowa i trygonometria
Matti: Witam,
zad 1
Funkcja kwadratowa przjmuje wartości ujemne dla x ∊ (−∞;−2) suma (5;∞), a zbiór wartości tej
funkcji to przedział (−∞;4>. Wyznacz wzór funkcji.
A więc mamy tak (z racji miejsc zerowych:
f(−2)=0
f(5)=0
A z racji wierzchołka
f(0)=4
Trzy równania dla funkcji postaci y=ax2+bx+c
4a−2b+c=0 => 4a−2b+4=0 => b=2a+2
25a+5b+c=0
c=4
idąc dalej i podstawiając b z pierwszego równania do drugiego
25a+5(2a+2)+4=0
25a+10a+10+4=0
35a=−14
a=−2/5
b=6/5
Zatem funkcja ma postać y=−2/5x2 +6/5x+4.
Ktoś potwierdzi moje rozumowanie?
Zad 2
Wykaż, że jeśli x i y są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego oraz sinx+siny=√5/2 to cosx *
cosy= 1/8
tutaj brak pomysłu...
9 kwi 19:28
Mila:

1)
f(−2)=0
f(5)=0
f(x)=a(x+2)(x−5) postać iloczynowa funkcji kwadratowej
a<0
a*(−49}{4}=4 /*4
−49a=16
| | −16 | |
f(x)= |
| (x+2)(x−5) postać iloczynowa |
| | 49 | |
Wymnóż, to otrzymasz postać ogólną
II sposób
| | 3 | |
f(x)=a(x− |
| )2+4 postać kanoniczna |
| | 2 | |
f(−2)=0
10 kwi 16:11
Mila:

2)
x,y − kąty ostre i x+y=90, ⇔sinx>0 i siny>0
I sposób− rysunek
| | b | | √5 | |
cosy= |
| =sinx⇔równanie sinx+siny= |
| możemy zastąpić równaniem |
| | c | | 2 | |
| | 5 | |
sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
sinx*cosx= |
| ⇔cosx*cosy= |
| |
| | 8 | | 8 | |
10 kwi 16:34