Promień okręgu przedstawionego na rysunku jest równy 2√3. Jakie pole ma zacieniowana figura?
< zacieniowane jest wszystko oprócz pola czarnego trójkąta >
| a√3 | |
=H | |
| 2 |
| 1 | ||
r= | H | |
| 3 |
| a√3 | ||
r= | ||
| 6 |
| a2√3 | ||
Pduzego trójkąta= | =36√3 | |
| 4 |
R= 2√3
R= 2/3 h
2√3 = 2/3h / *3/2
4√3/3 = h
h=a√3/2
4√3/3 = a√3/2 / * 2/√3
a= 8/3
Pole małego trójkąta = a2√3/4 = 64/9√3/4 = 64√3/9 * 1/4 = 16√3/9
Promień koła jest równy 2/3 dużego trójka, wystraczy teraz tylko obliczyć Pole dużego trójkąta
i od niego odjąć pole małego
to zadanie zdecydowanie mnie przerosło.