wazne
fajny 1234: oblicz a1 i q ciągu geometrycznego, mając dane a2= 6 a4=24. Znajdź wzór ogólny,oblicz a10 i S6.
9 kwi 19:13
bezendu:
a
1+2r=5 /(−1)
a
1+6r=13
−a
1−2r=−5
a
1+6r=13
4r=8/4
r=2
a
1+4=5
a
1=5−4
a
1=1
a
n+1+(n−1)*2
a
n=1+2n−2
a
n=2n−1
a
8=2*8−1=15
a
7=2*7−1=13
9 kwi 19:24
bezendu:
tu znowu jest źle bo zrobiłem ciąg arytmetyczny

a
1*q=6
a
1*q
3=24
q
2=4
q=−2 lub q=2
dalej już sobie dokończ
9 kwi 19:33
fajny 1234: proszę o dokończenie
9 kwi 19:53
bezendu: proszę spróbować dokończyć samemu
9 kwi 19:54
fajny 1234: nie umiem niestety
9 kwi 19:55
bezendu: ja też nie umiem
9 kwi 19:57