wazne
fajny 1234: oblicz x wiedząc że liczby −x,3x+1,−6−x tworzą ciąg arytmetyczny.
9 kwi 19:11
bezendu:
3
2=(x−1)(x+7)
9=x
2+7x−x−7
9=x
2+6x−7
−x
2−6x+16=0
Δ=(−6)
2−4*(−1)*(16)=100
√Δ=10
9 kwi 19:14
fajny 1234: proszę o wytłumaczenie dlaczego tak?
9 kwi 19:17
bezendu: a22=a1*a3
z własności ciągu geometrycznego
an2=an−1*an+1
9 kwi 19:19
fajny 1234: ale to jest złe rozwiązanie. to jest do innego
9 kwi 19:24
bezendu: a no tak ma być arytmetyczny

to skorzystaj z tego
a
2−a
1=a
3−a
2
9 kwi 19:26
fajny 1234: mogę prosić o rozwiązanie
9 kwi 19:42
bezendu:
9 kwi 19:47
bezendu: pokaż jak liczysz
9 kwi 19:47
fajny 1234: prosze
9 kwi 19:51
bezendu: 3x+1+x=−6−x−3x−1
rozwiąż to...
9 kwi 19:53