matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wazne
fajny 1234:
Oblicz x wiedzą że liczby x−1,3,x+7 tworzą ciąg geometryczny.
9 kwi 19:09
bezendu:
3
2
=(x−1)(x+7) 9=x
2
+7x−x−7 9=x
2
+6x−7 −x
2
−6x+16=0 Δ=(−6)
2
−4*(−1)*(16)=100
√
Δ
=10
6−10
x
1
=
=2
−2
6+10
x
2
=
=−8
−2
9 kwi 19:14