Rozwiąż równania:
ajemmms: a) x2 = 121
b) −2x2 − 8 = 0
c) x2 − 3 = 0
d) x2 − 4/25 = 0
e) 5x2 = 99 − 6x2
f) x2 + 169 = 0
g) x2 + 4x = 0
h) x2 + 8x = 0
i) 2x2 − 10x = 0
j) x2 − 5x = 0
k) x2 = −1/2x
l) 3x2 − 9/4x = 0
9 kwi 18:36
krystek: A Ty co będziesz robił?
a) (x−11)(x+11)=0⇔x=11 lub x=−11
g) x(x+4)=x=0 lub x+4=0 Są to tzw równania kwadratowe niezupełne i rozkładasz na czynniki
I teraz licz
9 kwi 18:41
tacata: a). x=11 lub x=−11
9 kwi 18:41
tacata: d). x2=4/25
x=2/5
9 kwi 18:42
krystek: @tacata , a druga odp?
9 kwi 18:43
bezendu:
a) x=11 lub x=−11
b) −2(x
2+4)
c) x−
√3 lub x=
√3
e)11x
2−99=0
11(x
2−9)=0
11(x−3)(x+3)=0
x=3 lub x=−3
f) x
2=−169 sprzeczność
g) x
2+4x=0
x(x+4)=0
x=0 lub x=−4
h) x
2+8x=0
x(x+8)=0
x=0 lub x=−8
i) 2x
2−10x=0
2x(x−5)=0
x=0 lub x=5
j) x
2−5x=0
x(x−5)=0
x=0 lub x=5
l) 3x
2−U{9}[4}x=0
9 kwi 18:44