matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
Diana:
hej . Mam problem z wyliczeniem n ciągu geometrycznego . Mam podane : a
1
=2 q=3 S
n
= 242 Liczę z wzoru nas sume ciągu geometrycznego Sn=a
1
*
q
n
− 1
q − 1
ale nie wychodzi mi
czy ktoś mógłby podstawić i policzyć mi n ?
9 kwi 18:34