planimetria
Artek: W romb o przekątnej 18 i 10 wpisano prostokąt w ten sposób ze dluższy bok prostokąta jest
równoległy do dłuższej przekatnej rombu, a krótszy bok prostokata jest równoległy do krótszej
przekątnej rombu a wierzchołki prostokąta należą do boków rombu ,wyznacz obwód prostokąta
jeśli wiesz że stosunek dlugości jego boków jest rowny 15
9 kwi 18:28
Mila:

AC=18
BD=10
x, y − długości boków prostokąta
x=5y
OD=5
DP=5−0,5y
ΔNMD∼ΔACD
| MN | | DP | | x | | 5−0,5y | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| AC | | OD | | 18 | | 5 | |
5x=18*(5−0,5y)
25y=90−9y
34y=90
x= dokończ
9 kwi 20:22