Niewiarygodny ciąg.
Luke: | | 1+2+3+...+2n | |
Ciąg (an) dany jest wzorem an= |
| dla n≥1. |
| | 3n | |
a) Wykaż, że ciąg (a
n) jest arytmetyczny
b) Sprawdź że ciąg (a
1,a
7+2, a
40 + 22) jest geometryczny.
9 kwi 18:22
Luke: Podbijam. Nie rozumiem jak wykazać, że ciąg jest arytmetyczny. Prosiłbym o dokładnie
wyjaśnienie.
9 kwi 18:32
Luke: Jeszcze raz do góry. Proszę o pomoc.
9 kwi 18:47
Luke: ...
9 kwi 19:02
Mila: 1) Oblicz sumę w liczniku, (c. arytm)
2) an+1−an=r
9 kwi 19:04
Tomek: oznaczmy sb ten ciąg w mianowniku jako ciąg b
n
b
1=1
b
n=2n
Sn− suma ciągu b
n czyli mianownik
teraz wracamy do a
n
| | Sn | | 2n2+n | | 2n+1 | |
an= |
| = |
| = |
| |
| | 3n | | 6n | | 6 | |
obliczamy a
n+1
Obliczamy róznice czyli a
n+1−a
n
| | 2n+3 | | 2n+1 | | 1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| =r |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
| | 1 | |
udowodniliśmy ze jest to ciąg aryt o r= |
| |
| | 3 | |
9 kwi 19:11
Luke: Kurde, no dalej nie rozumiem. Przecież mianownik to 1+2+3+...+2n? Jak tutaj wyliczyć, że b1=1,
skoro tam te trzy kropeczki sugerują, że to w nieskończoność się dodaje tak?
10 kwi 13:52
Luke: Pfu, licznik. Pomyłka.
10 kwi 14:03
Mila: Napisz prawidłowy licznik.
10 kwi 15:33
Luke: No taki jak w treści zadania. 1+2+3+...+2n
10 kwi 16:28
Mila: 1) Licznik "zwijamy"
L=1+2+3+4+...+2n
b
1=1 , b
2n=2n, r=1 wyrazy licznika to c. arytmetyczny
| | 1+2((n+1) | | 1+2n+2 | | 3+2n | |
an+1= |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 3+2n | | 1+2n | | 3+2n−1−2n | | 2 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| ciąg arytmetyczny, rosnący |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
b) a
1,a
7+2,a
40+22 kolejne wyrazy c. geom.
a
7+2=7
27+22=49
Mamy ciąg:
1,7,49
| 7 | | 49 | |
| = |
| rowność prawdziwa |
| 1 | | 7 | |
a
1,a
7+2,a
40+22 to są 3 kolejne wyrazy c. geom.
10 kwi 16:57
Luke: No dobra, niby rozumiem, ale w dalszym ciągu mam wątpliwości skąd bierze się to b2n? I
dlaczego r=1, skoro licznik ciągu ma na końcu oprócz 1+2+3+... jeszcze to +2n. To jest razem
jego wyraz przecież. Wtedy licznik zobaczcie: 1+2+3...+2n dla załóżmy a1=1+2+3+,,,+2*1=
1+2+3+...+2. Dla aa= 1+2+3+...+4. Wtedy to r wzrasta jednak o 2? Może macie mnie za tępaka,
ale po prostu nie wiem dlaczego te 2n nagle staje się wzorem ciągu w samym liczniku, skoro ono
należy do tego całego 1+2+3+...+2n.
10 kwi 17:25
Luke: Tam powinno być dla a+2=1+2+3+...+4.
10 kwi 17:25
Luke: a2 kurde
10 kwi 17:26
Luke: .
10 kwi 17:49
Mila: Masz sumę kolejnych liczb naturalnych a ostatnia jest parzysta.
np.
1+2+3+4+5+6+7+8
b
=1
b
2=2
....
b
8=8
| | 1+2n | |
Nie liczysz kolejnych wyrazów an z pierwszego wzoru lecz zwiniętego tj. an= |
| |
| | 3 | |
albo jeśli się uparłeś z pierwszego wzoru to tak:
| | 1+2+3+2*2 | | 10 | | 5 | | 1+2*2 | | 5 | |
a2= |
| = |
| = |
| ze zwiniętego a2= |
| = |
| |
| | 3*2 | | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
ostatni wyraz sumy w liczniku to 2*2=4
| | 1+2+3+4+5+6 | | 21 | | 7 | | 1+2*3 | | 7 | |
a3= |
| = |
| = |
| ze zwiniętego a3= |
| = |
| |
| | 3*3 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
ostatni wyraz sumy w liczniku to 2*3=6
10 kwi 18:03