ostroslupy
sieeeema: dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 56. ściana boczna jest nachylona pod
takim kątem że sin a= 1/3. oblicz pole pow bocznej
pilne!
9 kwi 18:22
lololo:

V=56
α to u mnie kąt FGE
sin α = 1/3
V = 1/3 Pp * H
Pb = 4 * 1/2 * a * wysokośc boku
jeżeli sin a = 1/2 to kąt a= 30 stopni, więc kąt FEG jest równy 60 stopni
9 kwi 19:05
lololo: takie małe podpowiedzi
9 kwi 19:06
sieeeema: tyle to też wiem, ale sin a=1/3 a nie 1/2
9 kwi 19:15
dero2005:

V = 56
mamy trzy niewiadome H,a, h
s układamy trzy równania
H
2 + (
a2)
2 = h
s2
po rozwiązaniu
a = 6
√2
P
b = 2a*h
s = dokończ
9 kwi 21:44