matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje wymierne
magda:
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
x
2
+1
y=
X
9 kwi 18:07
pigor:
..., zakładam, że pochodnej nie miałaś, to np. tak :
x
2
+1
y=
i x≠0 ⇒ yx=x
2
+1 ⇔ x
2
−yx+1=0 i Δ ≥0 ⇒
x
⇒ y
2
−4 ≥0 ⇔ y
2
≥4 ⇔ |y| ≥2 ⇔
y≤ −2
lub
y ≥2
, czyli
y∊(−
∞
;−2] U [2;+
∞
)
− szukany
zbiór wartości
funkcji f . ...
, dobre co
9 kwi 18:27
magda:
dobre, dobre dzięki
9 kwi 18:37