wielomiany
Sheppard: przedstaw wielomian w
(x)=x
4−2x
3−3x
2+4x−1 w postaci iloczynu dwoch wielomianow stopnia
drugiego o wspolczynnikach calkowitych i takich ze wspolczynniki przy drugich potegach sa
rowne jeden.
moglby mi ktos wytlumaczyc jak robic takie zadania
9 kwi 17:52
Sheppard: up
9 kwi 18:31
Sheppard: pomocy pls
9 kwi 22:18
jikA:
x4 − 2x3 + x2 − 4x2 + 4x − 1 = x2(x2 − 2x + 1) − (4x2 − 4x + 1) =
x2(x − 1)2 − (2x − 1)2 = [x(x − 1)]2 − (2x − 1)2 = (x2 − x − 2x + 1)(x2 − x + 2x − 1) =
(x2 − 3x + 1)(x2 + x − 1)
9 kwi 22:31
jikA:
Można też skorzystać z metody Ferrariego.
9 kwi 22:33
Mila: w(x)=x4−2x3−3x2+4x−1
Jeśli dasz radę wyznaczyć całkowite pierwiastki, to rozkładasz na iloczyny.
Jeśli się nie da to tak:
w(x)=(x2+bx+c)*(x2+dx+e)
Jednak w podanym wielomianie wyraz wolny jest równy (−1), to c*e=−1
przyjmujemy:
c=1 i e=−1
(x2+bx+1)(x2+dx−1)= x4−2x3−3x2+4x−1
Wymnożyć po lewej stronie , uporządkować, porównać współczynniki przy x w jednakowych potęgach
L=x4+dx3−x2+bx3+bdx2−bx+x2+dx−1=
x4+x3(b+d)+bdx2+x(d−b)−1
d+b=−2
bd=−3
d−b=4⇔b=−3 i d=1
w(x)=(x2−3x+1)(x2+x−1)
9 kwi 22:37
Sheppard: Dziękuje
11 kwi 18:47