ciągi
Michał: suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem S n = (−1)n (n +4) dla n ∊
{1,2,3,....} , wowczas a5+a6+a7 równa się
a) 19
b )− 19
c ) 3
d ) −3
9 kwi 16:58
kylo1303: a5+a6+a7= S7−S4
9 kwi 17:00
Michał: ahaa
9 kwi 17:05
Michał: i ja to bedzie dalej ?
10 kwi 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jak
S
7 = ... no ile

masz wzór ogólny podany
S
4 = ... analogicznie
10 kwi 13:30
Michał: czyli −19 wychodzi , proste
10 kwi 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście, że proste −−− zadania testowe na maturze są proste
10 kwi 13:48