Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych dodatnich
szewczenko: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych dodatnich,które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 2.
Wyszło mi że
Są to liczby: 5,10,14,20,24,30,34,40,44,50,54,60,64,70,74,80,84,90,94
9 kwi 16:54
kylo1303: A twoje liczby sa dwucyfrowe i daja reszte 2 przy dzieleniu? mp. 10:3=3 r ?
9 kwi 16:56
kylo1303: 11,14,17 itd
Ogolnie mozna to zapisac jako ciag arytmetyczny.
a1=11
Policz sobie jakie jest an i ile wynosi n (polecalbym ze wzorow, ale mozesz sobie wypisywac
jak masz ochote). Wtedy liczysz sume tych wyrazow.
9 kwi 16:57
szewczenko: an=a1+(n−1)r
an=11+3=14 ?
Czym jest n−1 ? Jak nie ma podanego konkretnego wyrazu ciągu który trzeba obliczyć?
9 kwi 17:03
szewczenko: ?
9 kwi 17:22
kylo1303: "n" to numer wyrazu. Na przykład wyraz drugi ciągu to an=a1+(2−1)r (za "n" wstawiam moj
numer)
9 kwi 17:24
kylo1303: np.
a33=11 + (33−1)*3=11+96=107 (ten wyraz już nie jest dwucyfrowy jakby co, sluzy jedynie do
pokazania jak sie liczy)
9 kwi 17:25
szewczenko: no tak ale jak chce wyliczyć an to jak policzyć nawias (n−1) ? Bo trzeba an wyliczyć a nie
a2, a3 itp.
9 kwi 17:30
kylo1303: No jesli masz wiecej niewiadomych niż równan to jest kłopot. Ale tutaj nie trzeba lizcyc, tylko
znalezc an a to roznica. Mozna wypisywac, ale to troche bez sensu. Mozna tez w glowie
pomyslec, ze np. od 11 do 100 brakuje 89. Kazdy wyraz jest o 3 wiekszy od poprzedniego. Wiec
trzeba dodac okolo +/− 30 wyrazow. SPrawdz sobie np. a29 i wtedy bedziesz wiedzial czy n
bedzie o jeden wieksze/mniejsze.
9 kwi 17:33
kylo1303: Postaraj policzyc samemu, tutaj masz odpowiedzi bo pozniej mnie nie bedzie:
a
30=11+29*3=87+11=98 to twoj ostatni wyraz, n=30
To ze jest 30 wyrazow mozna bylo sobie wydedukowac rowniez z tego, ze masz 90 liczb
dwucyfrowych. W tym po rowno rozkladaja sie te podzielne przez 3, te co daja reszte 1 oraz 2.
Takze kazdych bedzie po 30. Ale liczylem ze sam na to wpadniesz

Majac a
n i n obliczasz sume i masz wynik.
9 kwi 17:37
szewczenko: Dobra już wiem dzięki
9 kwi 18:03
szewczenko: an=98 ?
9 kwi 19:27
bezendu: tak an=98
9 kwi 19:28