nierównosci kwadratowe
Karolina: mam problem z nierównością kwadratową, bardzo prosze o pomoc. Z góry dziękuje
√(x−2)(4−x)≥x−3
mnie wyszło że x∊<3,4> ale nie wiem czy dobrze myśle
Dominik: niestety zle.
√(x − 2)(4 − x) ≥ x − 3
najpierw dziedzina: −(x − 2)(x − 4) ≥ 0 ⇔ x∊<2, 4>
nastepnie nalezy wprowadzic zalozenia:
1
o x ≥ 3
obie strony nierownosci sa nieujemne, zatem podnosze do kwadratu
−(x − 2)(x − 4) ≥ (x − 3)
2
−x
2 + 6x − 8 ≥ x
2 + 9 − 6x
2x
2 − 12x + 17 ≤ 0
Δ = 8
| | 12 + 2√2 | | √2 | |
x1 = |
| = 3 − |
| |
| | 4 | | 2 | |
uwzledniajac zalozenie otrzymujemy
2
o x < 3
prawa strona jest ujemna, zatem x∊ℛ, poniewaz pierwiastek drugiego stopnia przyjmuje tylko
wartosci nieujemne.
uwzgledniajac zalozenie mamy x∊(−
∞, 3)
sumujac rozwiazania i wyciagajac czesc wspolna z dziedzina otrzymujemy: