| 1 | 1 | |||
Dana jest funkcja f(x)= { | −2 dla x∊(0;+∞)} i {− | +2 dla x∊(−∞;0)}. | ||
| x | x |
| 1 | ||
Najpierw narysuj sobie | a potem przesun o 2 w dół (w drugim przypadku podobnie)
| |
| x |
| 1 | ||
jak x=1 to wartosc ma 1. Czym x wiekszy tym | maleje, dazy do 0 ale go nie przetnie.
| |
| x |
| 1 | ||
jak x maleje i jest mniejszy od 1 to | rosnie, w 0 jest asymptota, natomiast wykresik | |
| x |

| 1 | ||
To wykres dla g(x)= | , przesunac o dwa pola prawa czesc chyba potrafisz, reszta | |
| x |