turysta
lams: Turysta przeszedł 105 km. Gdyby na pokonanie tej trasy przeznaczył o dwa dni więcej, to każdego
dnia mógłby pokonywać o 6km mniej. Ile kilometrów dziennie przechodził turysta?
9 kwi 16:29
szczybzyszy: DURZO CHECHE XDXDXXDD
9 kwi 16:37
Janek191:
( s − 6)*(n + 2) = 105
−−−−−−−−−−−−−−
s*n + 2 s − 6 n − 12 = 105
| | 105 | |
105 + 2 s − 6* |
| − 12 = 105 |
| | s | |
| | 6*105 | |
2 s − |
| − 12 = 0 / * s |
| | s | |
2 s
2 − 12 s − 6*105 = 0 / : 2
s
2 − 6 s − 315 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −6)
2 − 4*1*( −315) = 36 + 1 260 = 1 296
√Δ = 36
Odp. Turysta przechodził codziennie 21 km.
=====================================
9 kwi 16:46
kylo1303: Trzebaby jeszcze zaznaczyc ze kazdego dnia przeszedl tyle samo.
x− ilosc dni
x+2 −nowa ilosc dni
105/(x+2)=n−6
I mamy uklad:
105=(n−6)(x+2)
105=xn
105=xn+2n−6x−12
2n=6x+12
n=3x+6
podstawiam do drugiego rownania:
105=3x
2+6x
3x
2+6x−105=0
3*(x−5)(x+7)=0
Ujemne nie moze byc, wiec zostaje x=5
Spr. 105/5=21 (tyle km/dzien poczatkowo)
105/7=15 a 21−15=6 wiec sie zgadza
9 kwi 16:51
szczybzyszy: x− ilosc dni
105
=n ilosc km/dzien
x
x+2 −nowa ilosc dni
105/(x+2)=n−6
I mamy uklad:
105=(n−6)(x+2)
105=xn
105=xn+2n−6x−12
2n=6x+12
n=3x+6
podstawiam do drugiego rownania:
105=3x2+6x
3x2+6x−105=0
3*(x−5)(x+7)=0
9 kwi 16:56
Artur miast z mat to z tele:
Turysta przejeżdżał 21 km/24h
9 kwi 17:48
Artur miast z mat to z tele:
Turysta przejeżdżał 21 km/24h
9 kwi 17:48
pigor: ... , lub ...

"po swojemu" powiem tak : niech
v=? km/dziennie, to warunki
zadania (trasy turysty) opisuje krótko, ładnie i przyjemnie np. takie
równanie :
105v+2= 105v−6 /* v(v−6) i
v>6 ⇔ 105(v−6)+2v(v−6)= 105v ⇔
⇔ 2v(v−6)= 105*6 /:2 ⇔ v(v−6)= 5*21*3 ⇔
v(v−6)=
21*15 ⇒
v=21 km/dziennie.
9 kwi 18:00