ciągi arytemtyczne
A.: 1. Sprawdź czy ciąg
a) bn= −5n + 1/2
b) bn= 3 + 1/4n
jest ciągiem arytmetycznym. Określ jego monotoniczność
2. Wyznacz ogólny wzór ciągu arytmetycznego wiedząc, że:
a) a7= −2 ; a13= 2
b) a4= −5 ; a7= −4
9 kwi 16:21
Dominik: 1. wylicz roznice ciagu, tj r = bn + 1 − bn. jesli roznica nie jest zalezna od zmiennej n
to ciag jest ciagiem arytmetycznym. dla r > 0 ciag rosnie, dla r < 0 maleje, a dla r = 0 jest
staly.
2. a) wiedzac, ze a7 = a1 + 6r oraz a13 = a1 + 12r wyznacz a1 oraz r z ukladu rownan i
podstaw do wzoru an = a1 + (n − 1)r
b) analogicznie
9 kwi 16:24
bezendu:
| | 1 | |
bn+1=−5(n+1)+ |
| =−5n−4,5 |
| | 2 | |
b
n+1−b
n=−5n−4,5−(−5n+0,5)=−5n−4,5+5n−0,5=−5 jest arytmetyczny ↘
| | 1 | |
bn+1=3+ |
| (n+1)=3,25+0,25n |
| | 4 | |
b
n+1−b
n=3,25+0,25n−(3+0,25n)=3,25+0,25n−3−0,25=0,25 jest arytmetyczny ↗
9 kwi 18:57