matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz x, dla których równość jest prawdziwa.
uczeń:
a) 3
2
x
=81 b) 4
x
+
1
=256
9 kwi 16:02
Dominik:
a) 3
2x
= 3
4
2x = 4 x = 2 b) 4
x + 1
= 4
4
x + 1 = 4 x = 3
9 kwi 16:03