W ciągu arytmetycznym suma wyrazów drugiego i czwartego jest równa 3
szewczenko: W ciągu arytmetycznym suma wyrazów drugiego i czwartego jest równa 3, a iloczyn pierwszego i
trzeciego 1.Wyznaczy wyraz ogólny ciągu.
a2+a4=3
a1*a3=1
Układ równań:
a1+4+a1+3r=3
a1(a1+2r)=1
2a1+4r=3
a1+2ra1=1
I nie wiem jak to dalej rozwiązać ?
9 kwi 16:01
szewczenko: tam gdzie jest 4 powinno być r w pierwszym układzie równań
9 kwi 16:02
Tomek: z pierwszego równania wyznacz r
i podstaw do drugiego równania za r to co wyzej napisałem i dostaniesz równanie kwadratowe
9 kwi 16:17
szewczenko:
Dobrze mam na razie ?
9 kwi 16:40
szewczenko: ?
9 kwi 18:03
Tomek: nie jest to dobrze
od nowa
a2+a4=3 i a1*a3=1
pierwsze równanie:
a1+r+a1+3r=3
2a1+4r=3
drugie:
a1(a1+2r)=1
i wyliczamy r:
obyło sie bez kwadratowego
reszte juz chyba obliczyc
9 kwi 18:55
9 kwi 19:30
9 kwi 19:35
szewczenko: Czemu tak dziwnie wyszło ? to nie możliwe
9 kwi 21:46
Tomek: niemozliwe to jest to co napisałeś wyżej... nie wiem czy wiesz na czym polega wyraz an.....
warunki zadania są spełnione.. jak nie wierzysz to sb policz i sprawdz...
9 kwi 21:59
Mila:
a
2+a
4=3
a
1*a
3=1
a
1+r+a
1+3r=3⇔2a
1+4r=3⇔
a
1+2r=1,5⇔a
3=1,5
10 kwi 00:08