9 kwi 15:56
kylo1303: Obwod ktorego trojkata wynosi 18? jesli duzego to dlaczego napisane masz 10 w podstawie? Blad w
rysunku czy jest cos innego?
9 kwi 16:00
Michał: błąd w rysunku. 18 obwodu ma ABC, czyli ten duży, a w podstawie rzeczywiście powinno być 8. Czy
pomożesz z tym zadaniem.
9 kwi 16:01
kylo1303: Postaram się, robie w glowie wiec mam nadzieje ze mnie wyobraznia nie zawiedzie.
Mamy trojkat rownoramienny z wpisanym okregiem. Do policzenia jest natomiast obwod trojkata
wpisanego w to kolo.
Jedne z powiedzen mojego bylego nauczyciela: "jak nie wiesz co robic, to rob co wiesz"
Takze mozemy sobie opuscic wysokosc z wierzcholka c. Dzieki temu latwo policzyc wysokosc
trojkata (h=3). Majac 3 boki lub bok i wysokosc mozna policzyc pole trojkata: P=12
I teraz gdzies tam powinienes miec wzory na pole trojkata z uzyciem promienia, jakbys mogl je
napisac byloby milo bo nie chce mi sie tego na szybko wyprowadzac (o ile dobrze pamietam
P=1/2r * (a+b+c) )
9 kwi 16:07
9 kwi 16:21
kylo1303: Dobra, kolejna czesc i ide narysowac bo sie gubic zaczynam
Zauwaz tez ze bk=al=4 (trojkaty przystajace, promien, wspolny bok, wspolne katy (dwusieczna)
itd)
Wiemy wiec ze nasz trojkat klc jest rownoramienny (podobienstwo trojkatow) z ramieniem rownym
1. Z tego obliczasz odcinek lk (rownolegly do podstawy).
9 kwi 16:24
kylo1303: No to mi sprawe ulatwiles znacznie, wydawalo mi sie ze ten dugi (moj blad, zle przeczytalem) xD
To jest to trojkat podobny, wystarczy wiec zastosowac to co przed chwila napisales i masz juz
jeden bok, dzieki czemu masz tez skale podobienstwa jak i obod/pole
9 kwi 16:26
Michał: a skąd wiemy że bk = 4 ?
9 kwi 16:28
Michał: mógłbyś mi napisać jak ty rozwiązałbyś to całe zadanie?
9 kwi 16:37
kylo1303: Oznaczmy sobie srodek okregu jako punkt S. Do tego wierzcholki i punkty stycznosci
bede pisal duzymi literami.
Narysuj sobie trojkaty SKB oraz SMB. Oba sa prostokatne (promien pada pod katem prostym). Do
tego wiadomo ze okreag jest wpisany, wiec srodek lezy na przecieciu sie dwusiecznych (ktora
dzieli kat na polowy). Wiedzac ze w obu trojkatach jest jakis kat ten sam + kat prosty
wnioskujemy ze trzeci tez jest taki sam ⇒ wszystkie katy takie same. A latwo tez zauwazyc ze
maja jeden wspolny bok + promien. Takze majac 3 takie same katy i 2 takie same boki trzeci bok
musi byc taki sam. W trojkacie SMB wynosi on 4 (jest to odcinek BM), wiec odcinek
odpowiadajacy BK tez jest rowny 4. Sytuacja po drugiej stronie jest analogiczna, punkty
stycznosci na ramionach sa na jednakowej wysokosci. Takze punkty stycznosci dziela nam ramiona
na odcinki 4 i 1.
Reszta juz jasna?
9 kwi 16:39
Michał: no tak,bo mam już wtedy jeden bok i znam stosunek długości więc podstawa wyniesie 1,6. Wielkie
dzięki dla ciebie, fajny z ciebie człowiek
9 kwi 16:46
kylo1303: Dzieki, polecam sie na przyszlosc
9 kwi 16:54
Adam555: Michał, możesz napisać z jakiego zbioru masz to zadanie?
9 maj 22:16