Wyznacz dziedzinę funkcji:
wajdzik: Wyznacz dziedzinę funkcji:
| | x−2 | |
a) (wszystko pod jednym pierwiastkiem)√ |
| |
| | x+3 | |
x+3≠0
(x−2)(x+3)≥0
x∊(−
∞,−3) U <2,+
∞)
3x(x
2+1)≥0
tutaj mam problem, bo wiem, że x
2+1 nie bierzemy pod uwagę.
Co zrobić

c)
| | 5x | | 4 | | 1 | |
(wszystko pod jednym pierwiastkiem)√ |
| + |
| + |
| |
| | x+2 | | x | | x−6 | |
5x
2(x−6)+4(x+2)(x−6)+x(x+2)=5x
3−30+4x
2−16x−48+x
2+2x=5x
3+5x
2−14x−78=?
Czy tutaj aby na pewno idę dobrym tropem?
Proszę o pomoc
9 kwi 15:41
wajdzik: Czy mógłby ktoś pomóc?
9 kwi 15:47
kylo1303: b) 3x * (x2+1) ≥0
Łatwo zauwazyc ze drugi czynnik jest zawsze dodatni, wiec jak juz napisales "nie bierzemy pod
uwage". Dlatego tez znak wyrazenia po lewej bedzie taki jak znak samego "iksa".
Wiec:
3x * (x2+1) ≥0 ⇒ x≥0
c) zacznij od mianowników ułamków, a potem to chyba niestety trzeba sie pobawic... przy czym
nie wiem czy ci dobrze wyszlo to mnozenie/dodawanie bo jakies kiepskie liczby wychodza:
x0=2,53413
9 kwi 15:56
kylo1303: Poprawka zapisu:
3x * (x2+1)≥0 ⇔ x≥0
9 kwi 15:58
wajdzik: Był błąd, ma tak wyglądać:
| 5x3−25x2−14x−48 | |
| ≥0 |
| x(x+2)(x−6) | |
9 kwi 16:10
wajdzik: 5x
2 ładnie da się wyciągnąć ale niestety z drugiej pary nic nie da się wyciągnąć.
Co teraz?
9 kwi 16:12
kylo1303: Jesli tak to jedynym miejscem zerowym licznika jest x0=5,773... Zaraz znajde chwile to
sprawdze obliczenia
9 kwi 16:13
wajdzik: ok, dzieki
9 kwi 16:28
kylo1303: No coz, teraz bledu nie ma. Sprawdz jeszcze czy dobrze przepisales zadanie. Jesli tak to
odpowiedz bedzie mniej wiecej taka:
x∊(−∞,−2) u (0; ~5,8) u (6,∞)
9 kwi 16:34
wajdzik: Dobrze przepisałem, no nic. Dzięki wielkie
9 kwi 16:38
kylo1303: A odpowiedzi masz?
9 kwi 16:41
wajdzik: Niestety nie.
9 kwi 16:51