Równania kwadratowe z parametrem
Tomek: 1. Dla jakich wartości parametru k równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach?
x2 − (k−4)x−k+5 = 0
2. Dla jakich wartości parametru m równanie ma conajmniej jeden pierwiastek?
1/2x2 − (m−2)x + m −2 =0
3.Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rózne pierwiastki ktore sa liczbami dodatnimi
a dla jakich ujemnymi?
x2 − (m+2)x + m + 5 = 0
9 kwi 15:37
Tomek: 1.
Δ>0
x1*x2<0
2.
Δ≥0
3.
dodatnie
Δ>0
x1*x2>0
x1+x2>0
ujemnymi
Δ>0
x1*x2>0
x1+x2<0
9 kwi 16:10