wielokąty i okręgi
Kasia:

Proszę o pomoc, mimo milionu wzorów nie potrafie zrozumieć tego zadania, trochę wylicze i staje
w połowie.
Promień okręgu przedstawionego na rysunku jest równy 2√3. Jakie pole ma zacieniowana figura?
< zacieniowane jest wszystko oprócz pola czarnego trójkąta >
9 kwi 15:26
PW: A gdyby tak trochę obrócić ten czarny trójkąt? (pole się nie zmieni, a może coś od razu
zobaczymy).
10 kwi 22:29
patrycja: Dane :
r = 2√3
H = 3 * 2√3 = 6√3
H (dużego trójkąta) = (a√3) /2
6√3 =( a√3) /2 / * 2
12√3 = a√3 / :√3
a = 12
pole dużego trójkąta
P = (a²√3)/4
P = (12²√3)/4
P= 144 : 4 √3 = 36√3cm²
Pole małego trójkąta :
P = 2√3 = 2/3 h / : 2
h = 3√3
h= a√3) : 2
3√3 = (a√3) : 2
a=6
liczymy krawędź trójkąta mniejszego ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym)
pole małego trójkąta to
P=(a²√3) / 4
P= (6² * √3)/4 = 36√3/4
P = 9√3 cm²
od pola dużego trójkąta odejmujemy pole małego i mamy pole zacieniowanej figury.
36√3 − 9√3 = 27√3 cm²
Odp. Pole zacienionego pola wynosi 27√3 cm² .
10 kwi 22:31
PW: No właśnie, a gdyby obrócić ten czarny trójkąt, to od razu byłoby widać, że jego boki mają dwa
| | 1 | |
razy mniejszą długość, a więc pole jest równe |
| pola tego dużego. |
| | 4 | |
10 kwi 22:44