Dla jakich argumentów x wartości funkcji f i g są równe ,jeśli:
wajdzik: Dla jakich argumentów x wartości funkcji f i g są równe ,jeśli:
| | 2x−1 | | x+3 | |
f(x)= |
| g(x)= |
| |
| | x−3 | | 2x+1 | |
2x−1=x+3 V x−3=2x+1
x=4 V x=−4
Czy ten sposób jest dobry? Aczkolwiek 4 nie jest dobrym argumentem.
Proszę o pomoc.
9 kwi 15:18
Kostek: ja bym zrobił tak
(2x−1)(2x+1)=(x−3)(x+3)
dalej chyba prosto...
9 kwi 15:21
wajdzik: I wychodzi mi z tego: 3x
2+8, i co z tego mogę dalej zrobić?
9 kwi 15:23
Kostek: coś chyba nie wyszło
9 kwi 15:25
Janek191:
| 2 x − 1 | | x + 3 | |
| = |
| |
| x − 3 | | 2 x + 1 | |
(2 x − 1)*( 2x + 1) = ( x −3)*( x + 3)
4 x
2 − 1 = x
2 − 9
3 x
2 + 8 = 0
| | 8 | |
x2 = − |
| − sprzeczność − równanie nie ma rozwiązania w liczbach rzeczywistych |
| | 3 | |
zatem nie ma takiej liczby x , by f(x) = g(x).
9 kwi 15:25
Kostek: czyli dobrze myślałem
9 kwi 15:27