kwota
adrian92: jesli towar kosztuje 2461zl razem z 7% podatkiem vat,to jego cena bez podatku wynosi?
9 kwi 15:15
xd: 2461 x 0,7 =
9 kwi 15:16
wredulus_pospolitus:
2461 = X*107% ... wyznacz 'x'
9 kwi 15:16
wredulus_pospolitus:
xd −−− ojjj nieee
9 kwi 15:16
Janek191:
7 % = 0,07
x + 0,07 x = 2 461
1,07 x = 2 461
x = 2 461 : 1,07
x = 2 300
========
Odp.
Cena netto tego towaru wynosi 2 300 zł.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 kwi 15:30
pigor: ... zawsze dziel np. tak : 246100:107=
2300 zł − szukana cena netto . ...
9 kwi 15:31