funkcja
ninas: jak to rozwiązać

wyznacz zbiór wartości funkci:
f(x) = x
2 + | log
x 2013| · log
2013 x.
9 kwi 15:14
pigor: ... dla
x>0 i x≠1 masz
| | 1 | | log2013x | |
f(x)= x2+ |
| * log2013x= x2+ |
| , |
| | |log2013x| | | |log2013x| | |
więc
{ x
2−1 , gdy log
2013x < 0 ⇔ 0< x < 1
f(x)= {
{ x
2+1 , gdy log
2013x > 0 ⇔ x > 1
więc
Z.w.= (−1;0) U (2;+∞) − szukany
zbiór wartości funkcji f . ...
9 kwi 15:58
ninas: jak zamieniłeś to wyrażenie z wartością bezwzględna
9 kwi 16:14
pigor: | | logcb | |
, ze wzoru na zamianę podstawy logab= |
| i własności logarytmu loga a= 1 |
| | logca | |
| | log2013 2013 | | 1 | |
wtedy tu : logx 2013= |
| = |
| . ...  |
| | log2013 x | | log2013 x | |
9 kwi 18:11