,,
Twist: a) sin2x=1/2
b) cos2x<1/2
Jak się rozwiązuje tego typu przykłady
9 kwi 15:09
Janek191:
a)
sin 2 x = 1/2
2 x = 30o + k*360o ∨ 2 x = 150o + k*360o
więc
x = 15o + k*180o ∨ x = 75o + k* 180o , k − dowolna liczba całkowita
9 kwi 15:42
Janek191:
Lub w mierze łukowej :
| | π | | 5 | |
x = |
| + π*k ∨ x = |
| π + π* k , gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 12 | | 12 | |
9 kwi 15:44
Janek191:
b)
2 x ∊ ( 60
o+ 360
o*k ; 300
o + 360
o * k )
x ∊ ( 30
o + 180
o*k ; 150
o + 180
o * k ) ; gdzie k − dowolna liczba całkowita
====================================
lub
| | π | | 5 | |
x ∊ ( |
| + π*k ; |
| π + π* k ) ; gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 6 | | 6 | |
==========================
9 kwi 15:50
Twist: dzięki Janek
9 kwi 15:56