Na jutro, kto pomoże.?
k.king1963: Suma trzech kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 28. Zaś suma ich logarytmów przy
podstawie 8 jest równa 3. Wyznacz te liczby.
9 kwi 15:03
wredulus_pospolitus:
a1(1+q+q2) = 28
log8(a1a2a3) = 3 → a13q3 = 83
9 kwi 15:08
k.king1963: i co dalej?
9 kwi 18:51
Mila:
a1
3q
3 = 8
3⇔(a
1q)
3=8
3⇔
(1)
a1q=8
a
2=8
a
1+8+a
3=28
a
1+a
3=20, a
3=a
2*q=8q
a
1+8q=20
a
1=20−8q
Podstawiam do (1)
(20−8q)*q=8
20q−8q
2=8
8q
2−20q+8=0 /:4
2q
2−5q+2=0
Δ=9
a
2=8
| | 1 | |
a3=8* |
| =4 spr .16+8+4=28 |
| | 2 | |
log
8(16*8*4)=log
8(64*8)=log
864+log
88=2+1=3
2)q=2
a
2=8
a
1=8:2=4
a
3=8*2=16
sprawdź i daj odpowiedź
9 kwi 23:56