Na jutro, kto pomoże.?
k.king1963: Dla jakich wartości x liczby : log 3 , log(3x+1 + 6) , log (3x+2 +18) w podanej
kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.
9 kwi 15:01
Janek191:
Te liczby tworzą ciąg arytmetyczny,jeżeli
log ( 3
x + 1 + 6) − log 3 = log ( 3
x + 2 + 18 ) − log ( 3
x + 1 + 6 )
czyli, gdy
| | 3x + 1 + 6 | | 3x + 2 + 18 | |
log |
| = log |
| |
| | 3 | | 3 x + 1 + 6 | |
| 3 x + 1 + 6 | | 3x + 2 + 18 | |
| = |
| |
| 3 | | 3x + 1 + 6 | |
| 3* 3x + 6 | | 3*3x + 1 +3*6 | |
| = |
| |
| 3 | | 3x + 1 + 6 | |
3
x + 2 = 3
3
x = 3 − 2 = 1
x = 0
=====
9 kwi 16:00