Na jutro, kto pomoże.?
k.king1963: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n>=1 są prawdziwe twierdzenia :
a) liczba n3 + 5n jest jest podzielna przez 6.
9 kwi 14:57
Eta:
Poszukaj na forum, było już rozwiązywane......tysiące razy
9 kwi 15:08
k.king1963: nie moge znaleźć
9 kwi 18:52
krystek: Pokonaj lenia!
9 kwi 18:55
k.king1963: a dawno to było?
9 kwi 18:55
Dominik: n
3 + 5n = n(n
2 + 5) = n(n
2 − 1 + 6) = ...
kombinuj jak nie jestes w stanie znalezc gotowego
9 kwi 19:04
Mila:
n3−n+6n=n(n2−1)+6n=n(n−1)(n+1)+6n=
=(n−1)n(n+1)+6n jest podzielne przez, ponieważ jest sumą iloczynu 3 kolejnych liczb
naturalnych(jest podzielny prze 2 i 3) i wielokrotności liczby 6.
9 kwi 20:52