trygonometria
xyz: 1 + tgα
zapisz w postaci iloczynowej
rozpisać jedynkę? i tangens jako sinus przez cosinus? mogę prosić o jakie kol wiek podpowiedzi?
9 kwi 14:40
wredulus_pospolitus:
pierwsze −−− nie
drugi −−− tak
9 kwi 14:44
pigor: ..., dziwne, nie wiem po co to i komu

, ale możesz
np. tak :
| | sinx | | 1 | | 1 | |
1+tgx = 1+ |
| = |
| (cosx+sinx)= |
| [cosx+cos(90o−x)]= |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
| | 1 | | cos(x−45o) | |
= |
| * 2cos45o cos(x−45o) = √2 |
| . ...  |
| | cosx | | cosx | |
9 kwi 15:26