Styczne do okręgów
Michał: Styczne do okręgu w punktach k l m przecinają się w punktach a b c .wiadomo że ac=bc =5cm oraz
obów trójkąta wynosi 18 cm. Oblicz lkc
9 kwi 14:37
wredulus_pospolitus:

18 = 5+5+x → x=10
wskazówka −−− wykorzystaj podobieństwa trójkątów prostokątnych
9 kwi 14:43
Michał:

Tak wygląda cały obrazek. Mógłbyś mi jeszcze trochę podpowiedzieć?
9 kwi 15:06
wredulus_pospolitus:
na pewno podstawa to nie ma długości 10
9 kwi 15:07
Michał: Oczywiście masz rację, 8 jest
9 kwi 15:11
Michał: Mógłbyś mi jeszcze trochę podpowiedzieć?
9 kwi 15:16