Zmiejscowości A w kierunku miejcowości B
kamil: 1.Zmiejscowości A w kierunku miejcowości B wyjechał rowerzysta z prędkościa 15 km/h. Po upływie
1 godziny w 20 minut w ślad za nim wyruszył motocyklista z prędkością 45 km/h. Po jakim czasie
i w jakiej odległości motocyklista dogoni rowerzystę? prosszę o pomoc a głownie to tylko o
ułożenie układu rownań zeby wyliczyć delte
9 kwi 14:26
wredulus_pospolitus:
15km/h*80min = 20km <−−− taką przewagę miał rowerzysta w momencie, w którym motocyklista
ruszył
d
r
v
r = 15km/h
d
m = d
r + 20km
v
m = 45km/h
wyznacz ... ile przejechał rowerzysta nim się spotkali ... wyznaczysz wtedy czas
9 kwi 14:39